Victoria Group na Petom poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“

Peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ okupio je 16. i 17. oktobra u Subotici veliki broj predstavnika domaće poljoprivrede iz privatnog i javnog sektora. Centralna tema bilo je pitanje kako razvijati agrar u pretpristupnom periodu. Organizatori foruma, Ekonomski institut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, naglasili su da je agroprivreda decenijama najveći neiskorišćeni potencijal, iako se radi o strateškoj oblasti ekonomskog suvereniteta naše zemlje. „Neophodne su značajne strukturne promene, različiti modeli udruživanja, operativnija strategija i investicije u tehnološki razvoj i infrastrukturu – to su preduslovi za poboljšanje konkurentnosti srpske agroprivrede“ – izjavio je Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta.

Na panelu posvećenom efektima privatizacije i privatnih investicija u agroprivredi Srbije učestvovao je Nikola Vujačić, direktor operacija Viktorija grupe. On je podvukao značaj investicija za unapređenje konkurentnosti, ali i za uspešne privatizacije kakve je realizovala Viktorija grupa.

„Privatizacija Sojaproteina je verovatno jedna od najboljih privatizacija u srpskoj privredi. Od fabrike koja je imala krajnje skroman obim prerade zrna uz proizvodnju mahom sojine sačme, danas naša sojara preradi 250.000 tona soje pri čemu u strukturi proizvodnje 70 odsto čine proizvodi visokog stepena tehnološke prerade. Preko 70 odsto prodaje predstavlja izvoz, najvećim delom u zemlje Evropske unije, ali smo prisutni i šire na svetskom tržištu od Južne Koreje do Čilea. Fabriku Victoriaoil smo kupili u neoperativnom stanju sa nekoliko zaposlenih, a stigli do situacije u kojoj preradimo 350.000 tona uljarica, a polovinu prodaje plasiramo u izvoz. Veliki je izazov biti konkurentan na globalnom tržištu, naročito u zemljama gde su subvencije u poljoprivredi velike, za razliku od Srbije gde se suočavamo sa većom cenom koštanja usled nedostatka subvencija za domaće farmere. Uspeh postižemo stalnim ulaganjima u konkurentnost. U poslednjih deset godina smo realizovali zaista ogromne investicije, preko 200 miliona evra, i zahvaljujući tome se danas u našim postrojenjima nalaze najsavremenije tehnologije na svetskom nivou“ – izjavio je Nikola Vujačić.

Pored ovog panela, na Petom poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“ organizovano je još šest panela: o efikasnosti realizacije Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, održivosti malih porodičnih gazdinstva, ekspanziji trgovinskih lanaca u Srbiji, ograničenjima u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i finansiranju i osiguranju u poljoprivredi.

Victoria Group na Petom poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“
Victoria Group na Petom poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“
Victoria Group na Petom poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“