Intervju direktora Victoria Logistic u biltenu "Za našu zemlju"

Direktor Victoria Logistic, Mladen Jovanović, dao je intervju za februarski broj biltena "Za našu zemlju". Ovaj mesečnik namenjen poljoprivrednim proizvođačima izdaje Victoria Logistic, članica Victoria Group.

Da li je po Vašem mišljenju poljoprivreda najveća šansa za razvoj Srbije?

Unapređenje stanja u agraru ključno je za rast srpske privrede, ali i profitabilnu proizvodnju i profitabilno poslovanje u poljoprivredi. Za tako nešto važno je sistemski urediti sva pitanja vezana za poljoprivrednu proizvodnju i stvoriti uslove za njen razvoj, a u rešavanju postojećih problema fokus mora biti na stimulisanju konkurentne proizvodnje i podizanju njenog obima i kvaliteta. Mi moramo biti svesni da je u današnjim tržišnim okolnostima konkurentnost imperativ, kako u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, tako i u prerađivačkoj industriji. Uljarice i kukuruz su usevi u čijoj proizvodnji zasigurno možemo da računamo na konkurentnost. Suncokret i soja su jedine biljne vrste u kojima imamo prinose koji su u svetskom vrhu. Moramo se usmeriti ka prerađivačkoj industriji u pravcu dalje finalizacije poljoprivrednih sirovina, praćenju novih tehničko-tehnoloških trendova, uvođenju standarda.

Šta je ključno za dolazak na lidersku poziciju u agraru i kako se održati na njoj?

Biti lider znači imati viziju, videti ono što drugi ne vide, osluškivati tržište, verovati u svoj tim i kontinuirano i vredno raditi na ostvarenju poslovnih ciljeva. Svaki posao čine ljudi, pa tako i za našu kompaniju – ovde mislim na sve zaposlene Victoria Logistic i našu saradnju sa 40.000 poljoprivrednih proizvođača, 300 zadruga, kontrolnim i prevozničkim kućama, finansijskim institucijama i drugim partnerima. Dvosmerna saradnja, pouzdana i dugoročna partnerstva čine ključ našeg uspeha.

Finansiranje poljoprivredne proizvodnje je jedan od problema domaće poljoprivrede. Kakva je pozicija Victoria Logistic kada govorimo o ovom pitanju?

Ono što mi nudimo našim partnerima, poljoprivrednim proizvođačima, jeste celokupni paket usluga – od setve, praćenja useva, žetve, organizovane logistike, definisanja kvaliteta proizvoda, skladištenja robe, do prodaje robe nama ili trećem licu. Taj ciklus počinje finansiranjem repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, za šta naša kompanija obezbeđuje značajna finansijska sredstva. Dobar start je izuzetno važan za dobre poslovne rezultate na kraju. Svaki otkup dočekamo sa spremnim finansijskim sredstvima, kako bismo na vreme platili otkupljenu robu i prateće troškove svojim poslovnim partnerima.

Koliki je značaj standardizacije u poljoprivrednoj proizvodnji?

Proizvodnja kukuruza, pšenice, soje, uljane repice i suncokreta, odnosno merkantilnih roba, veoma je složen proces koji se sastoji iz nekoliko faza, a svaka od njih zahteva određene napore i ulaganja koji utiču na kvalitet krajnjeg proizvoda. Iz tog razloga, od izuzetne je važnosti upravljati kvalitetom tokom poljoprivredne proizvodnje. Kako su zahtevi po pitanju kvaliteta merkantilnih roba sve oštriji na našem, a posebno na inostranom tržištu, neophodno je pratiti kvalitet od prve faze proizvodnje pa sve do kraja. Na toj sledljivosti se upravo baziraju mnogi standardi i ona je deo regulative Evropske unije. U praksi to znači da se mora voditi računa o repromaterijalu koji se koristi, dakle o kvalitetu semenske robe, mineralnih đubriva, hemijskih preparata, kao i voditi obaveznu evidenciju o njihovom utrošku. Takođe, veoma je važna i evidencija o utrošku raznih energenata, mehanizacije koja se koristi tokom poljoprivredne proizvodnje, zaštiti životne sredine, ali i zdravlja i bezbednosti ljudi koji su učesnici u samom procesu proizvodnje. Sledljivost je proces koji se ne završava na njivi. Prati se skladištenje, prerada, trgovina i dolazak do krajnjeg potrošača.

Victoria Logistic, kao članica Victoria Group, u potpunosti prati trendove u standardizaciji. U 2014. godini implementirali smo Dunav Soja standard koji propisuje zahteve za proizvodnju non GMO soje od poljoprivrednog proizvođača, preko skladištenja, pa sve do prerade zrna. Takođe, primena IP programa u soji realizovana je u svim fazama kontrole. Uveli smo i ISCC standard za uljanu repicu i soju kojim obezbeđujemo sertifikovanu sirovinu za fabrike u sastavu naše grupacije, Sojaprotein i Victoriaoil. Treba naglasiti da proizvodi partnera koji su se priključili sertifikaciji na ovaj način stiču konkurentsku prednost na tržištu. Naravno, osnova za sertifikaciju je uredno vođenje elektronske knjige polja. Samo na ovaj način domaća poljoprivreda može da unapredi svoju konkurentnost i dokumentovano obezbeđuje kvalitetnu i bezbednu robu krajnjem potrošaču i u našoj zemlji i na evropskom tržištu.

U kom stepenu udruživanje poljoprivrednih proizvođača može doprineti razvoju domaće poljoprivrede?

Udruživanje poljoprivrednih proizvođača je od izuzetne važnosti. Ne samo da se na ovaj način razmenjuju iskustva u proizvodnji i prodaji proizvoda, već je ovo i strateško pitanje domaće poljoprivrede koja mora biti konkurentna na inostranom tržištu. Bez udruživanja, na žalost, domaći proizvođač ne može imati šansu. Udruživanje je neophodan proces i jedini koji bi dugoročno mogao dati dobre rezultate. Posebno u svetlu činjenice da se nivo podsticaja poljoprivrede u Srbiji ne može porediti sa subvencijama u evropskim zemljama.

Victoria Logistic je najveći otkupljivač domaćeg suncokreta i soje, ali ste u 2015. godini otpočeli i otkup uljarica iz regiona. Kako je protekao otkup, o kojim količinama govorimo?

U 2015. godini otkupljeno je 230.000t suncokreta od naših poslovnih partnera. U glavnim pikovima žetve suncokreta, koji su trajali oko 12 dana, održavan je dnevni prijem suncokreta od preko 10.000t zahvaljujući koordinaciji svih službi i sektora, pre svega sektora skladištenja. Odličan timski rad komercijalnih menadžera i visoka operativnost silosa i logistike, omogućila je da u tom kratkom roku uskladištimo i osušimo preko 150.000t suncokreta. Otkup soje počeo je u isto vreme kada i otkup suncokreta, a ukupno je otkupljeno 260.000t soje.

Regionalno liderstvo u otkupu suncokreta i soje, naša kompanija je pokazala kroz ovogodišnji uvoz preko 17.000t suncokreta i 80.0000t soje iz Hrvatske. U Hrvatskoj je, kao i kod nas, sprovođen IP Program u soji, u saradnji sa kontrolnom kućom SGS, tako da je kompletna količina soje koju smo otkupili pokrivena ovim programom, važnim za izvoz proizvoda kompanije Sojaprotein. Svakako, treba istaći da je rekordan otkup uljarica realizovan, pre svega, zahvaljujući upotpunosti obezbeđenim finansijskim sredstvima.

Koji su to koraci koje Victoria Logistic planira u novoj proizvodnoj godini?

Victoria Logistic, kao članica Victoria Group, nastavlja da razvija svoje poslovanje kako u okviru naše grupacije, tako i u agraru Srbije. Cilj je, kao i do sada, da pružamo najviši kvalitet u svim segmentima, uvećamo i modernizujemo kapacitete i infrastrukturu, unapredimo performanse u odnosu na godinu za nama. Zaista očekujemo da će 2016. godina doneti još bolje poslovne rezultate. Ono po čemu se Victoria Logistic izdvaja jeste princip paralelnog razvoja naše kompanije i naših pouzdanih i stabilnih partnera. Mislim da će u ovoj godini još više doći do izražaja svi benefiti saradnje sa nama.