Jesenja setva ozimih strnih žita

U Srbiji se svake jeseni u proseku poseje od 450.000 do 600.000 hektara pod strnim žitima (pšenica, ječam, raž, tritikale, durum pšenica).

Zainteresovanost proizvođača ove jeseni je niska, i mnogi farmeri će se odlučiti za setvu pšenice pre svega zbog poštovanja neophodnog plodoreda. Među ograničavajućim faktorima za veće površine pod ovom biljnom vrstom su i vremenski uslovi koji vladaju i koji „odmažu“ skidanju useva, a potom i pripremi zemljišta za setvu. Stalne padavine ometaju radove na polju, čime se setva ozimih strnina konsantno pomera. Primera radi, trenutno je na području zapadne Bačke posejano 10-15% planiranih površina, dok je u srednjem Banatu situacija nešto bolja (oko 20% planiranih površina). Ovakvi vremenski uslovi doveli su do probijanja optimalnog roka setve, koji je za naše proizvodno područje do 25. oktobra.

Posle prestanka padavina poljoprivredni proizvođači treba svaki dan da iskoriste kako bi obavili neophodne agrotehničke mere (primena odgovarajućih količina hraniva na osnovu analize zemljišta, obrada zemljišta, priprema za setvu i sama setva). Stručna služba kompanije Victoria Logistic preporučuje da se setva ozimih strnina realizuje do 15. novembra. Ukoliko se setva obavlja u prvih  pet dana novembra, preporuka je da se setvena norma poveća za 5%, a za setvu u periodu od 6. do 15. novembra normu treba povećati za 10%. Krajni rok setve ozimih strnina treba prilagoditi uslovima koji vladaju na terenu.