Otvoreno pismo ministru poljoprivrede

Beograd, 26. februar 2013. godine - Kompanija Victoria Group je uputila otvoreno pismo ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goranu Kneževiću, povodom njegovih poslednjih istupa u javnosti, uz poziv da poseti kompaniju i njene članice. Integralni sadržaj otvorenog pisma nalazi se u nastavku:
 

Poštovani gospodine ministre,

Victoria Group je jedan od najvećih poslodavaca, proizvođača i neto izvoznika u sektoru poljoprivrede. Kao generalni direktor kompanije koja zapošljava 1.800 ljudi u Srbiji, sarađuje sa oko 40.000 poljoprivrednika preko 300 kooperanata, želim da Vas informišem o činjenicama koje se odnose na poslovanje naše kompanije.

1. Povodom Vaše izjave od 20.02.2013. godine da Victoria Group vrši sinhronizovane napade na Ministarstvo poljoprivrede koji su „usmereni na ekonomsko slabljenje države, a pre svih osnovnih poljoprivrednih proizvođača“, želimo da ukažemo na sledeće:

Analize mleka po narudžbini dva nezavisna naručioca (Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu) urađene su u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Rezultati ispitivanja mleka, koje je u svom izveštaju 18.02.2013. godine  navela SP laboratorija su tačni.

SP Laboratorija je jedna od prvih akreditovanih laboratorija u Srbiji u skladu sa ISO/IEC 17025 od strane Akreditacionog tela Srbije 2001. godine. Nakon potpisivanja sporazuma Akreditacionog tela Srbije i Međunarodne organizacije za akreditaciju laboratorija, SP laboratorija dobija status međunarodno priznate.

SP laboratorija ovlašćeno sprovodi domaće i međunarodne arbitraže, a po zahtevu Ministarstva na čijem ste čelu, Ministarstva zdravlja, Uprave za veterinu i velikog broja međunarodnih i domaćih proizvođača, godišnje obavi ispitivanje oko 40.000 uzoraka hrane za ljudsku i životinjsku ishranu.

Još jednom napominjemo da, uz dozvolu naručilaca analize, preostale količine uzoraka korišćenih u analizi mleka, SP Laboratorija može da ponudi na ponovljena ispitivanja vašem Ministarstvu i svim nadležnim institucijama.

2. Povodom Vaše izjave od 21.02.2013. godine – „Opšte je poznato da je GMO lobi jedan od najmoćnijih u svetu, pa mu nije bio problem da angažuje pojedine političko-privredne strukture i medije u Srbiji“:

Naša članica Sojaprotein je najveći prerađivač isključivo genetski nemodifikovane soje (non-GMO) u zemlji i regionu, a svoje non-GMO proizvode izvozi u 36 zemalja sveta, od čega je 80 odsto izvoza u Evropsku uniju.

Zabrinuti smo vašom informacijom da u zemlji postoji „GMO lobi“. Smatramo da je Vaša obaveza da nas, kao i sve građane Srbije, obavestite na koje pojedince ili organizacije mislite i koje to akcije „GMO lobi“ sprovodi koje bi ugrozile komparativnu prednost Srbije, tim pre što Victoria Group godinama unazad ukazuje na važnost uzgajanja isključivo non-GMO poljoprivrednih kultura.

3. Povodom Vašeg odgovora na pitanje novinara zašto optužujete Victoria Group za „aferu mleko“: „jedina fabrika u Srbiji koja bi mogla ”kancerogeni” kukuruz, umesto za stočnu hranu, da upotrebi kao sirovinu za proizvodnju biogoriva je takođe u vlasništvu ”Viktorija grupe”. (Večernje novosti, 26.02.2013.)

Victoria Group u okviru fabrike Victoriaoil poseduje pogon i tehnologiju za proizvodnju biodizela. Sirovine za proizvodnju biodizela su isključivo uljarice, nikako kukuruz. Od kukuruza se pravi bioetanol, za čiju proizvodnju u Srbiji ne postoji fabrika.

4. Povodom netačne optužbe jednog medija za „korišćenje mesnog koštanog brašna u proizvodnji stočne hrane u okviru Veterinarskog zavoda Subotica“:

Veterinarski zavod Subotica, članica Victoria Group, u okviru tri pogona proizvodi: stočnu hranu, hranu za ribe i hranu za kućne ljubimce.

Kao resornog ministra, molimo Vas da Republička veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede objavi svoj izveštaj broj 270-323-1429-12-05 od 31.12.2012. godine u kome je pri kontroli naše fabrike utvrđeno da se mesno koštano brašno koristi isključivo u proizvodnji hrane za kućne ljubimce, što je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Srbije.

Ovim putem Vas pozivamo da posetite našu kompaniju, SP laboratoriju, fabriku non-GMO soje Sojaprotein, pogon za proizvodnju biodizela u okviru kompanije Victoriaoil, Veterinarski zavod Subotica i sve fabrike i pogone koji posluju u okviru kompanije Victoria Group, kako biste se i lično uvereli u naše transparentno poslovanje i sledeće činjenice:

• U poslednjih deset godina poslovanja kompanija je investirala u Srbiji preko 200 miliona evra.
• Kompanija otkupljuje uljarice od domaćih proizvođača sa oko 200.000 hektara zemlje, a zatim proizvode višeg stepena prerade izvozi na čak 40 tržišta širom sveta, od kojih je većina u Evropskoj uniji.
• Svake godine Victoria Group predfinansira primarnu poljoprivrednu proizvodnju Srbije sa preko 100 miliona evra, kao podršku farmerima za setvu.
• Celokupna radna snaga, kako direktno zaposlenih tako i široki krug dobavljača, angažovan je na teritoriji Republike Srbije.
• Svi porezi i doprinosi uplaćuju se redovno u budžet Republike Srbije.

Želim da Vas uverim da će Victoria Group nastaviti da investira u agrarni sektor u Srbiji i društvenu zajednicu u okviru koje posluje, kao i da će u tome ostati pouzdan partner svim institucijama, kojima je zajednički cilj razvoj srpske poljoprivrede i dobrobit naših poljoprivrednika i građana.

S poštovanjem,
Zoran Mitrović
Generalni direktor Victoria Group