Predsednik EBRD i predsednik Republike Srbije posetili Victoria Group u kompaniji Sojaprotein

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj, ser Suma Chakrabarti, posetili su danas kompaniju Victoria Group u njenoj fabrici Sojaprotein, uoči otvaranja novog pogona za proizvodnju sojinih proteinskih koncentrata, jedne od najvećih investicija u Srbiji u ovoj godini.
 
Predsednike su kao domaćini dočekali vlasnici Victoria Group, generalni direktor, Zoran Mitrović i direktorka kompanije Sojaprotein, Branislava Pavlović. U okviru posete održan je sastanak predsednika Srbije, vlasnika i uprave Victoria Group i predsednika EBRD u prostorijama kompanije Sojaprotein, kao i obilazak fabričkog kompleksa i novog pogona.
 
Tokom posete predsednici su upoznati sa dosadašnjim rezultatima kompanije Victoria Group, njenom značaju kao lidera u agroindustriji, ulozi kompanije u ukupnom izvozu Srbije, kao i o realizovanim i planiranim investicijama po kojima je Victoria Group prepoznatljiva u regionu. Gostima su predstavljeni i podaci o porastu svih poslovnih performansi fabrike Sojaprotein, ukupnog prihoda i izvoza, u proteklih deset godina od kada je sprovedena uspešna privatizacija ove kompanije.
 
Evropska banka za obnovu i razvoj je najveći investitor u Srbiji od 1991.  Predsednik EBRD, ser Suma Chakrabarti, istakao je da je Evropska banka za obnovu i razvoj od ulaganja u obrtni kapital Victoria grupe do udela u njenom vlasništvu došla uvidevši veliki potencijal koji je kompanija pokazala, kao i sposobnost da se razvija uprkos ekonomski teškoj situaciji za ceo region. “Na osnovu Victoria Group, rekao je Chakrabarti, uviđamo da je ulaganje u Srbiju isplativo i nastavićemo da podržavamo kako naše partnere u Victoria Group, tako i sve sektore rezvoja u zemlji, od infrastrukture, preko energetike, poljoprivrede itd.”
 
Predsednik Nikolić čestitao je kompaniji na postignutim rezultatima i pravcu u kom teče njen razvoj, istakavši da je genetski nemodifikovan proizvod koji Srbija plasira na strano tržište njen najveći potencijal.  “Srbija nikad neće proizvoditi genetski modifikovanu hranu, rekao je predsednik Nikolić, a Victoria Group je primer i drugim domaćim kompanijama da treba ulagati u proizvodnju. Dokaz njenog uspeha nisu samo njeni poslovni rezultati već pre svega 40.000 domaćinstava do kojih dolaze sredstva ostvarena kroz saradnju sa ovom kompanijom, a nadamo se da će se i drugi ugledati na nju.”
 
Generalni direktor Victoria Group, Zoran Mitrović, najavio je zvanično otvaranje novog pogona, zakazano za 4. septembar. Ovaj pogon, naglasio je gospodin Mitrović, obezbediće nova radna mesta, porast izvoza i još veći razvoj za kompaniju Victoria Group.