Victoria Group na regionalnoj agrobiznis konferenciji „Preko polja do Evrope“

Druga regionalna agrobiznis konferencija „Preko polja do Evrope“, održana je 15. maja u sklopu 83. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu. Centralna tema bile su mogućnosti povećanja trgovine i saradnje u agrobiznisu regiona i korišćenje pretpristupnih IPARD fondova.

Uvodne govore održali su resorni ministri, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i prof. dr Davor Romić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, i potpredsednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Škorić. Tom prilikom navedeno je da robna razmena između ove dve zemlje iznosi blizu 240 miliona evra.

Ministarka poljoprivrede Srbije istakla je važnost regionalne saradnje, napomenuvši da povezivanje agrobiznis kompanija iz regiona ne samo da obezbeđuje dovolјnu snabdevenost ovog tržišta, već doprinosi i bolјem nastupu na svetskom tržištu. Hrvatsko iskustvo u pregovorima u oblasti polјoprivrede i ruralnog razvoja je od velike pomoći Srbiji, posebno usled slične proizvodne strukture, izjavila je prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, i dodala da „vlada Republike Srbije intenzivno radi na kreiranju povolјnog poslovnog ambijenta za razvoj prehrambene industrije, s obzirom da jaka industrija zahteva jaku institucionalnu bazu, naročito ako se ima u vidu potencijal ovog sektora u Srbiji i njegove izvozne mogućnosti“.

Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija Victoria Group, učestvovao je na prvom panelu „Iskustva agrobiznis lidera regije", koji je okupio jedne od najvećih srpskih i hrvatskih kompanija iz ovog sektora. Konstatujući da je Victoria Group prisutna na evropskom tržištu već 15 godina, Vujačić je rekao da su za konkurentnost na ovom tržištu zaslužne velike investicije. „Mi danas izvozimo preko 50 odsto naše proizvodnje u 50 zemalja širom sveta, od čega čak 80 odsto u Evropsku uniju. Zahvaljujući investicijama koje su iznosile preko 200 miliona evra u poslednjih desetak godina, naše kompanije Sojaprotein i Victoriaoil mogu da odgovore na visoke zahteve svetskih tržišta, kako po pitanju kvaliteta tako i po pitanju efikasnosti.“

U diskusiji su, pored Nikole Vujačića, učestvovali: Milorad Sredanović, potpredsednik Delta Holdinga za poljoprivredu; Žarko Galetin, direktor Produktne berze Novi Sad; Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokor koncerna; Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke; i Miroslav Božić, savetnik Uprave Viro tvornice šećera.

Konferenciju „Preko polja do Evrope“ organizovali su Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Ministarstvo polјoprivrede Republike Hrvatske, Privredna komora Srbije, Hrvatska gospodarska komora i portal Agrobiz.hr.

 

Foto: Morana Begač/Agrobiz